Noortje is onze dochter van bijna 12 jaar met het syndroom van Down. Fysiek begint de pubertijd, in haar hoofd (ontwikkelingsniveau) is ze echter 4-5 jaar. Onze nieuwste uitdaging.

Noortje is pienter, heeft een sterke eigen wil, en is gevoelig voor prikkels. Ik zeg weleens: “ze is dubbel, dubbel belast”. De sterke eigen wil is een kenmerk van het syndroom, maar zit ook bij mijn man in de genen. En de hoog gevoeligheid past bij het syndroom, maar heeft ze ook van mij. De prikkel gevoeligheid zit haar soms meer in de weg dan het Down syndroom.

De reguliere kleuterklas met 28 kinderen werkte absoluut niet voor haar. Ze ging drie jaar naar het SBO (speciaal basis onderwijs). En zit sinds haar achtste op het SO (speciaal onderwijs). Wat doet ze het daar goed. Het onderwijs sluit prima aan bij haar ontwikkelingsniveau. Ze gaat er met veel plezier naar toe.

Verder is ze leergierig, ondernemend (lees: wil nog wel eens weglopen) en ontzettend lief. Ze houdt van buiten zijn, zingen, dansen, schilderen en dingen samen doen, maar dan wel graag op haar manier. Kortom: ze hoort er graag bij, zoals wij allemaal, maar ervaart dat het soms net even anders gaat.

Welkom

Marion en Noortje

Hier kan je alles lezen over wat ik zoal meemaak in mijn leven…over het zoeken naar balans; de perikelen rondom onze lieve, ondeugende dochter met het syndroom van Down. Alle mooie, pijnlijke maar ook humorvolle momenten die we beleven samen.

Volg me op